Červená fermentovaná ryža alebo AN-KAK

Červená fermentovaná ryža je látka, ktorá sa v tradičnej východnej medicíne už po stáročia používa na udržanie zdravého metabolizmu a cievneho systému.

Samotná červená ryža je dôležitým zdrojom vlákniny, antioxidantov, vitamínov skupiny B a nenasýtených mastných kyselín.

Extrakt sa získava jej fermentáciou pomocou kvasiniek Monascus purpureus, čím sa stáva prírodným zdrojom látok nazývaných monakolíny. V starých východných liekopisoch ho nájdeme pod názvom AN-KAK.

Fermentovaná ryža

Hlavnou účinnou látkou je látka nazývaná monakolín K a bolo preukázané, že jej denný príjem pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu (zlepšuje pomer HDL/LDL).

Veľmi zjednodušene by sme mohli povedať, že monakolíny sú také prírodné statíny (lieky proti cholesterolu). Podobný mechanizmus účinku má aj účinná látka lovastatín, ktorý sa nachádza v niektorých chemických liekoch proti cholesterolu.